About us

През лятото водоемите, в които може успешно да се лови пъстърва, се броят на пръсти. Това най-често са планинските езера... Но понякога има и изключения - като например водоемът над с. Говедарци, Самоквоско. В него се лови предимно американска пъстърва с различни размери, между които има и трофейни - достигащи до над 3 кг понякога. Но можете да хванете още и по някоя жълта пъстърва, сивен и балканка.
Село Говедарци се намира в предпарковата зона на Националния парк "Рила", по поречието на река Черни Искър. Разположено в Говедарската котловина на 1268 м надморска височина, то има умерено-континентален климат със средна януарска температура -6,2° C и средна юлска +22,6° C. Сняг има средно през 160 дни от годината, а през зимата снежната покривка е над 70 см. Най-достъпният път за селото е от Самоков (13 км) през село Маджаре (1 км), но може да се достигне и от Сапарева баня през курорта "Паничище" по черен път с високопроходим автомобил.

Водоемът край Говедарци, разбира се, е платен и е ориентиран към спортния риболов, но ако ви се хапва - просто ще трябва да я платите, в ротивен случай уловът отива братно във водата. А тя е кристално чиста и бистра, като водните обитатели се виждат отлично. Подобен риболов през лятото и ранната есен има и предимството, че наоколо има гъста борова гора, гарантираща прохлада дори и по обед.